Forskning och utbildning vid IGP
Välkommen till IGP
Institutionen bedriver forskning, forskarutbildning och undervisning i klinisk immunologi, medicinsk genetik och genomik, patologi, onkologi, neuroonkologi, vaskulärbiologi, molekylära verktyg samt medicinsk strålningsvetenskap.
Delar av verksamheten är integrerad med kliniker vid Akademiska sjukhuset:
Klinisk genetik
Klinisk patologi
Klinisk immunologi och transfusionsmedicin
Onkologi
Sjukhusfysik
Nyheter
Nyhetsbrev

Twitter IGP
- Our most recent paper on "The human secretome" highlighting which proteins are secreted into blood and which proteins are secreted locally in different organs #secretome #HumanProteinAtlas https://t.co/mBp1nGPBdG
- Uppsala universitet uppmärksammar Elisabetta Dejana och hennes forskning vid IGP. https://t.co/8ZLbyQEP4f pic.twitter.com/ILxbibHsAM
- Miljonanslag för utveckling av nya cancerterapier: Magnus Essand, professor i genterapi, får 13,5 miljoner kronor av Cancerfonden för utveckling av nya immunbehandlingar mot hjärntumörer, leukemi och lymfom. https://t.co/ygioZzFcsE pic.twitter.com/z3oNkf5Jqe
Nya forskningsresultat från IGP
-
Läkemedel mot epilepsi hämmar tumörutveckling i hjärnan
Medicin som används mot en viss typ av epilepsi kan vara ett nytt sätt att behandla elakartade hjärntumörer hos spädbarn. En specifik mTOR-hämmare kan ta sig över blod-hjärnbarriären och både nå och attackera tumören där den finns. Det kan forskare från IGP visa, i samarbete med amerikanska och brittiska kollegor, och forskningsresultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Cell Stem Cell.
-
Ny kombination av läkemedel effektiv mot aggressiva hjärntumörer
Forskare vid IGP har identifierat en viss grupp av patienter med elakartade hjärntumörer av formen glioblastom som svarar på en behandling som inriktar sig mot cancergenen MYCN. Forskningsresultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Cell Death & Disease.
-
Samband upptäckt mellan förlust av Y-kromosomen i blodceller och genetisk instabilitet
I ett internationellt samarbetsprojekt har forskare vid IGP visat att förlust av Y-kromosomen i blodet hos män kan fungera som indikator på genetisk instabilitet, vilket i sin tur kan påverka uppkomsten cancer i andra delar av kroppen. Studien har publicerats i tidskriften Nature.
-
Analys med helgenomssekvensering ger större exakthet
En ny studie från IGP visar att helgenomssekvensering bidrar till att öka exaktheten i genetiska studier, vilket i sin tur kan ge bättre förståelse för hur biomarkörer kan användas för att upptäcka sjukdomar. Resultaten är publicerade i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports.
-
Mekanism för hur nya blodkärl bildas upptäckt
I en ny studie i tidskriften EMBO Reports visar forskare från IGP för första gången på en mekanism för hur nya blodkärl bildas och att den är avgörande för överlevanden av embryon och organfunktion. Resultaten skulle kunna utvecklas för att kontrollera nybildningen av blodkärl vid olika sjukdomar.