Kaska Koltowska utsedd till Wallenberg Academy Fellow

2017-12-14

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse har beslutat att utse IGP-forskaren Kaska Koltowska till en av årets Wallenberg Academy Fellow.

Programmet Wallenberg Academy Fellow syftar till att ge de främsta unga forskarna långsiktiga resurser för att kunna fokusera på sin forskning. Bidragen uppgår till mellan 5 och 7,5 miljoner kronor under fem år. I år har 24 nya Wallenberg Academy Fellow utsetts, vara fyra vid Uppsala universitet.

Kaska Koltowskas forskning fokuserar på att ta reda på hur lymfkärl bildas och får sin funktion och att använda denna kunskap för att utveckla nya sjukdomsbehandlingar.

Lymfkärlen är avgörande för att upprätthålla kroppens vätskebalans, för transport av immunceller och upptag av fettsyror. En felaktig uppbyggnad av lymfkärlssystemet leder till ett stort antal sjukdomar. Genom att studera grundläggande utvecklingsprocesser och identifiera gener som är viktiga för korrekt uppbyggnad och funktion hos lymfkärlen finns möjlighet att upptäcka nya mål för behandling av dessa sjukdomar.
 

Mer information:
Wallenberg Academy Fellow 2017
Kaska Koltowskas forskning
 

Kaska Koltowska
(foto: Kylie Georgas)
     
 Lymfkärl under uppbyggnad
 


Äldre nyhetsnotiser

Nyhetsnotiser 2018

Nyhetsnotiser 2017

Nyhetsnotiser 2016

Nyhetsnotiser 2015

Nyhetsnotiser 2014

Nyhetsnotiser 2013

Nyhetsnotiser 2012

Nyhetsnotiser 2011 och tidigare